Ontlakken en stralen

Velgen kunnen beschadigd zijn door steenslag, corrosievorming door zout en beschadiging door verwering van de lak (filevormige corrosie). Filevormige corrosie ziet eruit alsof er een boktor onder de lak zit. Ook is filevormige corrosie mogelijk na een stoeprandschade.

De oplossing is dan om de velgen te ontlakken, fijn stralen en vervolgens te spuiten of te coaten in de gewenste kleur(en).

Het ontlakken gebeurt in een bad met vloeistof die de lak helemaal van de velg afbijt tot op het basismateriaal (aluminium, magnesium of staal).

Stralen gebeurt in een speciale straalcabine met straalmiddelen. Er zijn vele soorten straalmiddelen. Wij gebruiken bij het stralen gritkorrels/aluminiumoxide en glasparel. Bij het stralen wordt met behulp van een compressor en perslucht het straalmiddel tegen de velgen of andere voorwerpen geblazen. Na het stralen zijn de velgen mooi vrij gemaakt van verontreinigingen zoals roest bij stalen velgen en hebben de velgen een goede aanhechting gekregen voor de nieuwe lak of coatinglaag.

Na het ontlakken en stralen zijn de velgen klaar voor het volgende proces: spuiten, (poeder) coaten of (kogel)polijsten. Afhankelijk van uw wens.

Het is ook mogelijk om kleine lakbeschadigingen lichtjes te schuren en bij te spuiten. De velgen hoeven dan niet helemaal ontlakt, gestraald en gespoten te worden. Bij het gedeeltelijk spuiten is het mogelijk dat er kleur of glansverschil kan ontstaan met de onbeschadigde oude lak. Maar aan gedeeltelijk spuiten hangt natuurlijk ook een heel ander prijskaartje dan aan een complete behandeling.