Vlakken en naafgat uitdraaien

Velgnaaf / Pasvlak vlakken - Als je een zijdelingse schuiver maakt of een zij aanrijding krijgt kan er een lichte slingering in de velgen ontstaan. Dit is te verhelpen door de goede rechte voorkant van de velg op de draaibank op te spannen. Vervolgens wordt het hart van de velg licht afgedraaid totdat de velg weer recht is.

Naafgat / Hartgat uitdraaien - Heb je een leuk setje velgen gekocht via internet of bekenden maar passen de velgen niet op de naaf van je auto dan moet het naafgat (hartgat) van de velg passend gemaakt worden. Dit gebeurt door te draaien of kotteren.

Daarnaast komt het voor dat het naafgat (hartgat) van de velg te groot is. Hierdoor heb je teveel speling op de naaf van de auto. Dan is het mogelijk om eventueel pasringen te draaien of deze kant en klaar te kopen. Wat wij dan vaak doen is een oplasrups aan de binnenkant van het gat leggen. Vervolgens draaien we dit op maat zodat het weer op jouw auto past.

Tevens kan het voorkomen dat de steek van de bevestigingsboutgaten te klein of te groot zijn. Een oplossing hiervoor is om de steek dan aan te passen. Dit is afhankelijk van de opbouw van de velgen. Om dit te kunnen beoordelen moeten we de velgen altijd eerst van tevoren hebben gezien.